Izdavanje dozvola za izgradnju mini hidroelektrana derivacionog tipa je složen proces i regulisan je Zakonom o planiranju i izgradnji, Zakonom o energetici, Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o vodama, Zakon o zaštiti životne sredine. Uprkos tome, izgradnja mini hidro elektrana derivacionog tipa se odvija sa nizom nepravilnosti koje imaju ogroman negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo koje živi na područjima gde se grade objekti minihidrielektrana.

Svedoci smo da se sprovođenje izgradnje na objektima mini hidorelektrana derivacionog tipa u Srbiji sprovodi krajnje stihiski, bez zalaženja u suštinu i kompleksnost tipa objekata kao i posledica njihove gradnje na specifično geografsko područje u kojima se vrši gradnja. Zbog toga je pokret Odbranimo reke Stare planine sa svojim članovima pristupio pokretanju pravnih procesa koji imaju ca cilj da pokažu neopravdanost izgradnje mini hidorelektrana derivacionog tipa.

Pokretanju pravnih procesa prethodilo je angažovanje pokreta ORSP u prikupljanju podrške od strane relevantnih institucija i istaknutih stručnih pojedinaca:

Podrška relevantnih institucija i istaknutih stručnih pojedinaca:

 1. Akademija inženjerskih nauka
 2. Zaštitnik građana
 3. Inženjerska komora Srbije
 4. Fakulteti Beogradskih univerziteta
 5. Fakulteti Niških univerziteta
 6. Ratko Ristić
 7. Predrag Simonović
 8. Dragana Đorđević

Pravni procesi koji su trenutno pokrenuti:

 1. Tužba Upravnom sudu protiv Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog odbijenog zahteva za ukidanje građevinske dozvole za MHE Zvonce
 2. Zahtev za ukidanje građevinske dozvole u upravnom postupku, predviđen članom 184 Zakona o poštem upravnom postupku za sledeće mini hidroelektrane derivacionog tipa ( MHE Topli Do, MHE Jelovica, MHE Zaskovci)
 3. Nebrojeno prijava građevinskoj, vodnoj i inspekciji zaštite životne sredine
 4. Mišljenje, primedbe i sugestije na rani javni uvid za Prostorni plan Republike Srbije 2021 – 2035.g u kome se između ostalog sugeriše na izbacivanje odrednice pozivanja prostornih planova na dokument, Katastra minihidroelektrana iz 1987.godine koji raspolaže zastarelim podacima.

Autor teksta: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?