Selo koje je osnovano prvom polovinom 14 veka. (1320-2020) napuniće  7 vekova postojanja sela, crkva datira skraja 11 veka, škola iz 1947 godine. Selo je raseljavano 2 puta, prvom prilikom u 16 veku i drugom u 19 veku. (1821 godine – 1826 godine), a izbegnuto je raseljavanje 1958. kada je trebala da se pravi brana na reci Visočici, a Bela je trebala da bude lovište.

Selo Bela se nalazi severoistočno od Pirota, na udaljenosti od 25 km, u dolini  okruženo sa svih strana brdima u predelu zvano „srednji visok“ na padinama Stare planine, a nadomak Zavojskog jezera, pored Belskog vodopada visine 14 m. Po predanju selo Bela je nastalo polovinom 16. veka.

Ovaj deo Stare planine podložan je klizištima, a najveće je bilo 1963. godine, kada je klizište ispod sela Zavoj zaustavilo tok Visočice. To je bila godina velikih padavina i usled naglog topljenja snega sa planina, reka Visočica sa pritokama Belske i Gostuske reke je za nekoliko dana zauvek prekrila selo Zavoj. Na tom mestu je sada Zavojsko jezero, koje je akumulacija hidroelektrane Pirot. Selo Zavoj je iseljeno blizu Pirota pored Gradasničke reke, i naselje je dobilo naziv Novi Zavoj.

U selu ima struje i vode (uvelo je svako domaćinstvo), a krovna konstrukcija obnovljena crepom ili salonitom (zamenjene kamene ploče). Ima po koja satelitska antena za TV prijem. Telefonskih linija, nema, a mobilna telefonija (signal na nekoliko kilometara od sela) je nedostupna. Bela je staro-planinsko selo koje polako odumire. Obradive površine skoro i da nema. Žitelji ovog sela žive od malo stoke i letine koju uberu, ali i to treba da sačuvaju od divljači (divlja svinja, vuk, lisica) koja je prisutna u planini.

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?