Tvrdim da je izgradnja MHE nelegitimna jer nema podršku široke javnosti, relevantnih udruženja specijalizovanih za zaštitu prirode i životne sredine i relevantnih stručnih institucija i priznatih stručnjaka iz oblasti očuvanja prirode i ekologije.

Izgradnja MHE je nelegalna jer se odvija uz kršenje ustavnog načela, pravo na imovinu i kršenje brojnih zakona (Zakon o vodama, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o zaštiti prirode itd.) Vlasnicima privatnih parcela preko kojih prolazi cevovod se protivustavno oduzima pravo na imovinu i cevi se ugrađuju bez ikakve nadoknade. Meštanima se oduzima pravo na korišćenje vode iz reka za svoje potrebe i prema izdatim građevinskim dozvolama za izgradnju MHE predviđa se NULA litara vode za navodnjavanje i napajanje stoke.

Izražavam sumnju u tačnost tvrdnje Ministarstva rudarstva i energetike i Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana da je izgradnja MHE od javnog značaja i da doprinosi energetskoj stabilnosti i navodim zvanične podatke Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) i Elektroprivrede Srbije (EPS-a), koji ukazuju da se radi o privatnom interesu na štetu javnog interesa.

Država je Strategijom energetskog razvoja, slepo prateći instrukcije EU još 2007. godine, prihvatila obavezu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i odmah prioritet dala na izgradnji MHE na malim vodotokovima brdsko-planinskog područja. Izgradnja je vršena stihijski i bez poštovanja pravila, te je nastalo totalno uništavanje vodotokova. Primer za to su vodotokovi Vlasine i Jošanice.

MHE nelegalne nelegitimne 1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Izgradnja mini hidroelektrana (MHE) je nelegalna i nelegitimna ! Pravna borba, Aktivizam, Odbrana reka Božidar Todorović

 

Isplaćeno za MHE od EPSa Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Izgradnja mini hidroelektrana (MHE) je nelegalna i nelegitimna ! Pravna borba, Aktivizam, Odbrana reka Božidar Todorović

Ukupno 113 MHE je za sedam godina proizvelo 1.176.362 MWh, što je 3,11 puta manje od godišnjih gubitaka za 2018.godinu koji su iznosili 3.664.043 MWh.

Ukupno 18 MHE instalisane snage manje od 100 kW ili 15,93% od ukupno izgrađenih MHE je proizvelo 0,95% električne energije od ukupne količine proizvedenih u svim MHE.

Ukupno 51 MHE instalisane snage do 400 kW ili 45,13% od ukupno izgrađenih MHE su proizvele samo 8,23% električne energije od ukupne količine proizvedenih u svim MHE. Nema nikakvog opravdanja za uništavanje 51 reke (rečnih vodotokova) za vrlo malo proizvedene električne energije.

Tri MHE u vlasništvu „ćerke firme“ EPS su proizvele 37,48% električne energije od ukupne količine proizvedenih u svim MHE. Tačnije rečeno, samo dve MHE, jer je MHE Radaljska Banja je vrlo malo proizvela (instalisana snaga je 245 kW). To su MHE Međuvršje instalisane snage 7000 kW i MHE Ovčar Banja instalisane snage 4500 kW.

Ministarstvo rudarstva i energetike ne postupa po zahtevu Evropske Energetske Zajednice da se sa (fid-in) tarifa pređe na sistem aukcije kod stimulisanja proizvođača električne energije iz OIE.

Ministarstvo energetike je odobrilo da EPS po povlašćenim cenama otkupljuje električnu energiju sa tri MHE u vlasništvu „ćerke firme“ EPS (MHE Radaljska Banja, Međuvršje i Ovčar Banja) i dozvolilo je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) postane povlašćeni proizvođač električne energije i da proizvodi i prodaje električnu energiju. Firma Drimsko-limske hidroelektrane MB 20114207 je „ćerka firma“ EPS-a.

minihidroelektrane ls Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Izgradnja mini hidroelektrana (MHE) je nelegalna i nelegitimna ! Pravna borba, Aktivizam, Odbrana reka Božidar Todorović

Ministarstvo rudarstva i energetike je posebno štete nanela zabranjujući korišćenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, na taj način da je za solarne elektrane uvela kvote 2014. godine i one su iste godine utrošene i nove nisu dodeljivane.

Uvođenjem fid-in tarifa Ministarstvo rudarstva i energetike je stimulisalo izgradnju MHE i uništavanje reka, posebno kada je uvelo praksu da se na jednoj reci može izgraditi više MHE u nizu da bi se dobilo više električne energije. 

Ostali vidovi proizvodnje električne energije iz energije vetra, biomase, biogasa i geotermalna energija su zadnjih sedam godina zanemareni i sputavani od strane države.

Nije jasno zašto je MRE za solarne elektrane uvelo (propisalo) kvote koje su utrošene još 2014. godine i do dan danas nisu uvedene nove kvote?

Nije jasno zašto MRE ne dozvoljava fizičkim licima da postavljaju solarne panele na svojim kućama i drugim objektima i da višak proizvedene električne energije prodaju EPS-u.

Ministarstvo rudarstva i energetike, na to pitanje putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, odgovara da „razmišlja“ o tome, ali da je potrebna izmena i dopuna Zakona o energetici.

Autor teksta: Božidar Todorović,

aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ 

 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?