Ovo je najstarije ekološko priznanje u Srbiji osmišljeno sa ciljem podizanja svesti o značaju ekologije, ukazivanja na probleme i moguća rešenja u oblasti zaštite životne sredine, a predloge za ozelenjivače ili ocrnjivače Srbije daju građani i udruženja i posebno „ekološki“ novinari.
1470505 zeleniicrnilist2018 ff Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Ko su dobitnici Zelenog i Crnog lista? Aktivizam, Odbrana reka, Priroda Bodi

Cilj akcije, koju su pre 38 godina pokrenuli ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije, je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

Kao predlagači mogu učestvovati pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, a svojim predlozima, u akciji „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

18278847 10212758908469823 6911900802323935061 o Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Ko su dobitnici Zelenog i Crnog lista? Aktivizam, Odbrana reka, Priroda Bodi

Nakon razmatranja svih prispelih predloga, žiri je doneo odluku da su dobitnici ovogodišnjih priznanja „Zeleni list“ Nikola Popović, student – prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu – za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, „Eko kurir“, udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada – za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala „Prvi prvi na skali“ iz Kragujevca – za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, Udruženje „Sačuvajmo naš parkić“ i udruženje „Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“ iz Beograda – za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom brdu.

Dobitnik je i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke – za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda – za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ iz Beograda – za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i organizacija „Da sačuvamo Vojvodinu“ iz Tovariševa – za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine.

„Zeleni list“ pripao je i Draganu Gmiziću, novinaru iz Novog Sada – za hrabre dokumentarne filmove o problemima u životnoj sredini, kao i Milji Vukoviću, administratoru fejsbuk stranice „Divlji Beograd“ i „Za manje smeća i više sreće“ iz Beograda – za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

Proglašeni su i dobitnici „Crnog lista“ koji je ove godine pripao Opštini Bačka Topola – za veliku količinu otpadnih voda i klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opštini.

Zbog velike količine otpada Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika, ne samo Bačke Topole, nego i Bajše, malog Iđoša, Feketića, Srbobrana i Lovćenca.

Priznanja će biti uručena u četvrtak 11. juna na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

Izvor:Tanjug

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?