Nakon objave na našem sajtu o radnoj akciji uklanjanja cevi iz korita Rakitske reke pokret „Odbranimo reke Stare planine“ uputio je obaveštenje svim nadležnim institucijama o svojim namerama.

Pozivi su upućeni Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrasturkture, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Zavodu za zaštitu prirode i Srbija vode.

Detaljnije možete pročitati na priloženoj fotografiji. 

1. Обавештење имаоцима јавних овлашћења1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Odgovor Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Odbrana reka, Aktivizam, Pravna borba Nataša Komljenović

U roku od nekoliko dana usledio je jedino odgovor od strane Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i to ovoga puta direktno sa najviše pozicije u ministarstvu.

Detaljnije možete pročitati na priloženim fotografijama. 

POKRET ODBRANIMO REKE STARE PLANINE1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Odgovor Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Odbrana reka, Aktivizam, Pravna borba Nataša Komljenović

POKRET ODBRANIMO REKE STARE PLANINE2 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Odgovor Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Odbrana reka, Aktivizam, Pravna borba Nataša Komljenović

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“  je iskoristio ovu mogućnost i uputio pojašnjenje i razloge zašto se odlučio na ovakav korak. 

“ Na sve argumente i trogodišnju borbu da se ožiljci MHE otkriju, Ministarstvo građevinarstva saobraćaja I infrastructure, imalo je samo vremena za paušalne odgovore, odugovlačenje, prebacivanje odgovornosti i javno priznanje da inspekcijske službe ministarstva nisu izvršile ni jedan inspekcijski nadzor nad bilo kojom od izgrađenih MHE do sredine 2019. godine.“ citat iz odgovora Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Detaljnije možete pročitati na priloženim fotografijama. 

ОРСП за МГСИ 24.08.20201 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Odgovor Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Odbrana reka, Aktivizam, Pravna borba Nataša Komljenović

ОРСП за МГСИ 24.08.20202 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Odgovor Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Odbrana reka, Aktivizam, Pravna borba Nataša Komljenović

 

Još jednom naglašavamo zaključak iz pojašnjenja ORSP-a u odgovoru Ministarki građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Pokret ORSP, građane Srbije i meštane sela Rakita ne zanimaju nova odlaganja, prebacivanja odgovornosti i nadležnosti.  Ustali smo da bi nas bolje čuli a u Rakiti smo učinili i da bi nas bolje vidеli. Baš kao i MHE Zvonce, tako i sve MHE na teritoriji Republike Srbije izgrađene su gaženjem prava građana, gaženjem Ustava i Zakona Republike Srbije.

Gospodo Ministri, Predsednici Vlade i Republike, građevinske dozvole nisu ultimativni dokumenti nad kojima ste se zakleli. Zakletvu ste dali nad Ustavom a pred građanima i zdravim razumom.

Ovim putem podsećamo da je vasa dužnost da delujete u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i  pravo na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (ratifikovana Arhuška konvencija) 12. Maj 2009. Godine (Sl. Glasnik RS – Međunarodni ugovori br. 38/09) omogući građanima da učestvuju u (ne) donošenju ove građevinske dozvole.

U suprotnom iskoristićemo sva raspoloživa zakonska prava, kao što već i činimo prilaganjem žalbi na izdatu upotrebnu dozvolu MHE Zvonce koje se vode u sistemu objedinjene elektornske procedure pod brojevima ROP-BAB – 28523-APEL-13/2020 I ROP – BAB-28523-APEL-12/2020 i koje su u postupku rešavanja.

 

 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?