Postoji li Greenpeace u Srbiji?

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja nije čula za Greenpeace. Svima je poznato da se ova neprofitna organizacije bori za zaštitu životne sredine, protiv klimatskih promena i protiv upotrebe nuklearne energije. Ipak, mali broj ljudi zna da je Greenpeace nastao 1972. godine iz jednog malog pokreta koji je pokušavao da spreči SAD da isprobava nuklearne uređaje na Aljasci.

Mnogi godinama posmatraju i podržavaju rad Greenpeace-a žaleći što nemamo sličnu organizaciju, koja bi zaštitila prirodne lepote i ekologiju Srbije. Ipak, pre par godina je i u Srbiji nastao jedan ovakav mali pokret koji se razvio u neprofitnu organizaciju i s razlogom poneo naziv „Srpski Greenpeace“.

ORSP i Greenpeace nastali su zbog sličnih ciljeva

Kako i zašto je nastalo udruženje ORSP?

Sigurno su svi čuli za neprofitno udruženje „Odbranimo reke Stare planine“ koje je nastalo 2018. godine. Odbrana reka na Staroj planini počela je još krajem osamdesetih, kada su stanovnici Temske i drugih sela pružili otpor prevođenju Toplodolske reke u Zavojsko jezero.

Kada je 2017. Ministarstvo ponovo iniciralo priču o provođenju reke kroz tunel, kao odgovor su ljudi, koji će kasnije pokrenuti Odbranimo reke Stare planine, na reci Temštici upriličili performans „Molitva za reku“ koji je privukao značajnu pažnju javnosti i usmerio širu populaciju na ovaj problem.

Početkom 2018. formirana je Fejsbuk grupa čija je osnovna namena obaveštavanje o malim hidroelektranama, a 2019. godine pokrenuta je i FB stranica i vebsajt.
U FB grupi ORSP-a se razmatraju moguća rešenja i dogovaraju akcije, dele vesti, iznose stavovi i stručne analize, komentarišu predlozi.

Toplodolska reka scaled Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Da li je udruženje ORSP srpski Greenpeace? Priroda, Odbrana reka, Održivi razvoj Pokret Odbranimo reke Stare planine

Sličnosti sa Greenpeacom

Ono što je javnosti manje poznato, jeste da se ovo udruženje ne zalaže samo za zabranu izgradnje malih derivacionih hidroelektrana na Staroj planini, kao i na teritoriji cele Srbije zbog izrazito štetnog efekta koji imaju na prirodu i na kvalitet života stanovništva, nego za još mnogo bitnih stvari u našem okruženju.

Neke od najbitnijh promena zbog kojih dižu svoj glas su korišćenje solarne, vetroenergije i biomase za proizvodnju struje. Poboljšanje ekoloških problema vide u korišćenju održivih rešenja koja pomažu očuvanju prirode.

ORSP je nastao kao mali pokret s jednim ciljem, ali je za kratko vreme proširio područje svog delovanja i privukao više od 100.000 članova. Upravo zbog toga je ovo udruženje i prozvano „Srpski Greenpeace“ – jer osim sličnih ciljeva i problema protiv kojih se bore, imaju i sličan početak.

Više informacija o našim aktivnostima možete pronaći na našem blogu.

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?