Politika privatnosti i uslovi korišćenja sajta

Ko smo mi

Naša adresa veb mesta je: https://novastaraplanina.com. Mi smo zvanično registrovano udruženje Nova Stara planina, koje predstavlja neformalni gradjanski pokret Odbranimo reke Stare planine, sa preko 90.000 članova na Facebook grupi Odbranimo reke Stare planine 

Bitno je napomenuti, da iako se na sajtu nalazi pojam prodavnica, mi ne prodajemo proizvode niti izdajemo račune za prodaju istih. Svaka finansijska transakcija na sajtu uključujući i sekcija koja se zove prodavnica, se pravno i računovodstveno posmatra kao Vaša donacija tj donacija člana udruženja Nova Stara Planina. Proizvod koji je prikazan, zapravo predstavlja naš poklon za Vašu donaciju.

Postoji određena nabavna vrednost pomenutog poklona koja je najčešće 50% redovne cena, ali to napominjemo da bi ste Vi imali bližu sliku koji deo potrošene sume ide zapravo kao pomoć akcijama udruženja.

Koje lične podatke skupljamo i zašto ih skupljamo

Komentari

Kada posetioci ostave komentare na veb mestu, skupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare kao i IP adresu posetioca i nisku user agent njegovog pregledača veba za pomoć u otkrivanju nepoželjnog.

Anonimizovana niska napravljena od vaše adrese e-pošte (takođe nazvana i heš) može biti dostavljena usluzi Gravatar da bi se videlo da li je koristite. Politika privatnosti usluge Gravatar je dostupna ovde: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša slika profila je vidljiva javnosti u smislu vašeg komentara.

Sadržaj

Ukoliko otpremate slike na veb mesto, trebalo bi da izbegavate otpremanje slika sa ugnežđenim podacima lokacije (EXIF GPS). Posetioci veb mesta mogu da preuzmu i izvuku podatke o lokaciji sa slika sa veb mesta.

Takođe, u okviru ove stranice koja je napravljena na WordPress platformi, instaliran je niz integracija sa Google (Google Site kit), Hubspot (besplatan Hubspot CRM), Super socializer, WooCommerce i Facebook pixel. Koje podatke oni skupljaju, uređeni su u njihovim politika privatnosti i zakonima država gde oni posluju. Mi ih koristimo kako bi u sledećoj etapi razvoja sajta, nakon Vaše registracije kao našeg člana, mogli da plasiramo informacije o događajima koje organizujemo u svrhu Odbrane reka Stare planine.

Obrasci za kontaktiranje

Ukoliko imate još neko pitanje u vezi privatnosti korišćenja ovog sajta, pošaljite nam je na [email protected] i mi ćemo pokušati da odgovorimo u skladu sa našim znanjem i informacijama.

Kolačići

Ukoliko ostavite komentar na našem veb mestu, možete se izuzeti od snimanja svog imena, adrese e-pošte i veb mesta u kolačićima. Oni su zbog vaše udobnosti tako da ne morate da ponovo popunjavate svoje detalje kada ostavite drugi komentar. Ovi kolačići traju godinu dana.

Ukoliko posetite našu stranicu za prijavljivanje, postavićemo privremeni kolačić za određivanje da li vaš pregledač veba prihvata kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i odbacuje se nakon vašeg zatvaranja pregledača veba.

Kada se prijavite, takođe ćemo postaviti nekoliko kolačića da bismo sačuvali vaše informacije prijavljivanja i vaše izbore prikaza ekrana. Kolačići prijavljivanja traju dva dana, a kolačići mogućnosti ekrana traju godinu dana. Ukoliko izaberete „Zapamti me“, vaša prijava će trajati dve sedmice. Ukoliko se odjavite sa svog naloga, kolačići prijavljivanja biće uklonjeni.

Kada uredite ili objavite članak, dodatni kolačić će biti sačuvan u vašem pregledaču veba. Ovaj kolačić ne uključuje lične podatke i samo određuje ID članka koji uređujete. Ističe nakon jednog dana.

Ugnežđeni sadržaj sa drugih veb mesta

Članci na ovom veb mestu mogu da sadrže ugnežđeni sadržaj (npr. video snimke, slike, članke, itd). Ugnežđeni sadržaj sa drugih veb mesta se ponaša na potpuno isti način kao da je vaš posetilac posetio drugo veb mesto.

Ta veb mesta mogu da prikupe podatke o vama, koriste kolačiće, ugnezde dodatno praćenje od strane treće strane i nadgledaju vašu interakciju sa tim ugnežđenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije sa ugnežđenim sadržajem ukoliko imate nalog i prijavljeni ste na to veb mesto.

Analitika

Kao što smo napomenuli, sajt je integrisan sa Google proizvodima odnosno Google analitikom i njenim mogućnostima.

Sa kim delimo vaše podatke

U smislu da prodajemo podatke, ne delimo Vaše podatke.

Koliko dugo čuvamo vaše podatke

Ukoliko ostavite komentar, taj komentar i njegovi meta podaci se čuvaju neograničeno. Ovo je zato da bismo prepoznali i automatski odobrili sve komentare koje uslede umesti da ih držimo u redu za pregled.

Za korisnike koji se registruju na naše veb mesti (ukoliko ih ima), takođe čuvamo lične informacije koje dostave u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu da vide, urede ili obrišu svoje lične podatke bilo kada (izuzev što ne mogu da promene svoje korisničko ime). Upravnici veb mesta takođe mogu da vide i urede te informacije.

Koja prava imate u odnosu na vaše podatke

Ukoliko imate nalog na ovom veb mestu, ili ste ostavili komentare, možete da zahtevate da primite datoteku sa izvezenim ličnim podacima koje držimo o vama uključujući bilo koje podatke koje ste nam dostavili. Takođe možete da zahtevate da obrišemo bilo koje lične podatke koje držimo o vama. To ne uključuje bilo koje podatke koje smo obavezni da držimo zbog administrativnih, pravnih ili bezbedonosnih razloga.

Gde šaljemo vaše podatke

Komentari posetioca mogu da budu provereni kroz uslugu automatskog prepoznavanja nepoželjnih.

Vaše informacije za kontaktiranje

To su isključivo informacije koje vi dostavite. 

Dodatne informacije

Još jednom napominjemo. Bitno je napomenuti, da iako se na sajtu nalazi pojam prodavnica, mi ne prodajemo proizvode niti izdajemo račune za prodaju istih. Svaka finansijska transakcija na sajtu uključujući i sekcija koja se zove prodavnica, se pravno i računovodstveno posmatra kao Vaša donacija tj donacija člana udruženja Nova Stara Planina. Proizvod koji je prikazan, zapravo predstavlja naš poklon za Vašu donaciju.

Postoji određena nabavna vrednost pomenutog poklona koja je najčešće 50% redovne cena, ali to napominjemo da bi ste Vi imali bližu sliku koji deo potrošene sume ide zapravo kao pomoć akcijama udruženja.

Kako štitimo vaše podatke

Osim što jako mali broj ljudi ima pristup podacima koje ostavljate, koristimo SSL sertifikate i koristimo Cloudflare za zaštitu saobraćaja koji se odvija na našem sajtu. U ovom trenutku smo u postupku aliciranja za Galileo projekat Cloudflare-a koji čini dodatni stepen zaštite od DDos napada. U momentu odobrenja učešća u Galileo projektu, ovu informaciju ćemo uneti u pravila korišćenja sajta.

Koje postupke imamo u slučaju curenja podataka

Ukoliko do toga dođe, momentalno ćemo obavestiti sve članove i preduzeti sve zakonske mere.

Od kojih trećih strana primamo podatke

U ovom momentu, ni od jednih da smo svesni.

Koje automatsko donošenje odluka i/ili profilisanje radimo sa korisničkim podacima

Prilikom kreiranja Facebook reklama, iskoristićemo mogućnosti koje daje Facebook Audence manager za kreiranje publike koja je posetila sajt.

Zahtevi za obelodanjivanjem regulisane industrije

Trenutno se ova stavka ne primenjuje na nas po našem saznanju.

Dole je spisak pluginova i njihove regularne informacije za politiku privatnosti koje daju uz svoju instalaciju. Molim Vas da sve pojmove koji se definišu kao kupujete koji su možda ostali u celokupnoj politici, razumete kao Donirate za poklon.

Poverljivost podataka

Lični i adresni podaci Korisnika koji se predočavaju Udruženju  prilikom procesa donacije uz poklon smatraju se poslovnom tajnom.

Udruženju je zabranjeno prodavanje, naručivanje, obezbeđivanje illi razmena Korisnikovog imena ili informacija o platnoj kartici u bilo kojoj formi trećoj strani, sem ako to nije Banka ili nadležni državni organi. Udruženje ukoliko namerava da šalje promotivni materijal Korisnicima koristeći lične podatke dobijene kroz obradu e-commerce transakcije, će obavestiti unapred isvoje članove i pružiti mogućnost da odbiju učešće u marketinškoj kampanji interakcijom na e-commerce prodajnom mestu.

Udruženje se obavezuje da od Korisnika neće zahtevati i arhivirati u bilo kojoj elektronskoj formi, podatke vezane za platnu karticu kojom se transakcija realizuje a posebno broj kartice, datum isticanja, CVC2 i CVV broj, itd.

Izvor: WooCommerce

Prikupljamo informacije o vama u toku postupka potvrde davanja donacije gde dajemo poklon u našoj prodavnici.

Dok ste u poseti našoj prodavnici, pratimo sledeće:

 • Proizvodi koje ste gledali: ovo ćemo koristiti da Vam, na primer, prikažemo proizvode koje ste nedavno gledali
 • Lokacija, IP adresa i vrsta pretraživača: koristićemo ove informacije u svrhu kao što je procena iznosa poreza i dostave
 • Adresa za dostavu: tražićemo Vam da unesete ovaj podatak kako bismo, primera radi, procenili dostavu pre nego što plasirate narudžbinu i poslali Vam narudžbinu!

Takođe ćemo koristiti kolačiće da pratimo sadržaj korpe dok Vi pregledate naš sajt.

Kada kupujete (donirate) od nas, tražićemo od vas podatke, uključujući vaše ime, adresu za naplatu, adresu za dostavu, adresu e-pošte, broj telefona, podatke o kreditnoj kartici/plaćanju i eventualno informacije o nalogu, kao što su korisničko ime i lozinka. Ove podatke ćemo koristiti, na primer:

 • Da vam pošaljemo podatke o vašem nalogu i narudžbini
 • odgovaranje na vaše zahteve, uključujući povraćaj novca i žalbe
 • Obradu plaćanja i sprečavanje prevare
 • Podesite vaš nalog za našu prodavnicu
 • Poštovanje svih zakonskih obaveza koje imamo, kao što je obračun poreza
 • poboljšamo ponudu naše prodavnice
 • da Vam šaljemo marketinške poruke, ako izaberete da ih primate

Ako napravite nalog, pohranićemo Vaše ime, adresu, adresu e-pošte i broj telefona, što će biti upotrebljeno da se popuni obrazac potvrde kupovine pri budućim narudžbinama.

Mi generalno čuvamo informacije o vama dokle god su nam one potrebne u svrhu u koju ih sakupljamo i koristimo i dokle god smo u obavezi da ih i dalje čuvamo. Na primer, čuvaćemo informacije o narudžbini XXX godina za poreske i računovodstvene potrebe. To uključuje vaše ime, adresu e-pošte i adrese za obračun i dostavljanje.

Takođe ćemo sačuvati komentare ili recenzije, ako odlučite da ih ostavite.

Članovi našeg tima imaju pristup informacijama koje nam dostavite. Na primer, i Administratori i Menadžeri prodavnice mogu da pristupe sledećem:

 • Informacije o narudžbini, kao npr. šta je kupljeno, kada je kupljeno i gde treba poslati, i
 • Informacije o kupcu, kao što su Vaše ime, adresa e-pošte, informacije o fakturisanju i isporuci.

Članovi našeg tima imaju pristup ovim informacijama kako bi pomogli u realizaciji narudžbina, obradi zahteva za refundaciju i kako bi vam pružili podršku.

Prihvatamo plaćanja preko PayPal-a. Prilikom obrade transakcija neki vaši podaci dostavljaju se PayPal-u, uključujući informacije potrebne za obradu ili podršku plaćanja, kao što su ukupni iznos kupovine i informacije o obračunu.

Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti PayPal-a.

Izvor: Really Simple SSL

Really Simple SSL and Really Simple SSL add-ons do not process any personal identifiable information, so the GDPR does not apply to these plugins or usage of these plugins on your website. You can find our privacy policy here.

Izvor: YouTube

Our website uses plugins from YouTube, which is operated by Google. The operator of the pages is YouTube LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, USA.

If you visit one of our pages featuring a YouTube plugin, a connection to the YouTube servers is established. Here the YouTube server is informed about which of our pages you have visited.

If you’re logged in to your YouTube account, YouTube allows you to associate your browsing behavior directly with your personal profile. You can prevent this by logging out of your YouTube account.

YouTube is used to help make our website appealing. This constitutes a justified interest pursuant to Art. 6 (1) (f) DSGVO.

Further information about handling user data, can be found in the data protection declaration of YouTube under https://www.google.de/intl/de/policies/privacy.

Izvor: Vimeo

Our website uses features provided by the Vimeo video portal. This service is provided by Vimeo Inc., 555 West 18th Street, New York, New York 10011, USA.

If you visit one of our pages featuring a Vimeo plugin, a connection to the Vimeo servers is established. Here the Vimeo server is informed about which of our pages you have visited. In addition, Vimeo will receive your IP address. This also applies if you are not logged in to Vimeo when you visit our plugin or do not have a Vimeo account. The information is transmitted to a Vimeo server in the US, where it is stored.

If you are logged in to your Vimeo account, Vimeo allows you to associate your browsing behavior directly with your personal profile. You can prevent this by logging out of your Vimeo account.

For more information on how to handle user data, please refer to the Vimeo Privacy Policy at https://vimeo.com/privacy.

Izvor: Google Web Fonts

For uniform representation of fonts, this page uses web fonts provided by Google. When you open a page, your browser loads the required web fonts into your browser cache to display texts and fonts correctly.

For this purpose your browser has to establish a direct connection to Google servers. Google thus becomes aware that our web page was accessed via your IP address. The use of Google Web fonts is done in the interest of a uniform and attractive presentation of our plugin. This constitutes a justified interest pursuant to Art. 6 (1) (f) DSGVO.

If your browser does not support web fonts, a standard font is used by your computer.

Further information about handling user data, can be found at https://developers.google.com/fonts/faq and in Google’s privacy policy at https://www.google.com/policies/privacy/.

Izvor: SoundCloud

On our pages, plugins of the SoundCloud social network (SoundCloud Limited, Berners House, 47-48 Berners Street, London W1T 3NF, UK) may be integrated. The SoundCloud plugins can be recognized by the SoundCloud logo on our site.

When you visit our site, a direct connection between your browser and the SoundCloud server is established via the plugin. This enables SoundCloud to receive information that you have visited our site from your IP address. If you click on the “Like” or “Share” buttons while you are logged into your SoundCloud account, you can link the content of our pages to your SoundCloud profile. This means that SoundCloud can associate visits to our pages with your user account. We would like to point out that, as the provider of these pages, we have no knowledge of the content of the data transmitted or how it will be used by SoundCloud. For more information on SoundCloud’s privacy policy, please go to https://soundcloud.com/pages/privacy.

If you do not want SoundCloud to associate your visit to our site with your SoundCloud account, please log out of your SoundCloud account.

Za sva dalja pitanja, kontaktirajte nas na [email protected]

Pojam Donacija po zakonu Republike Srbije i razlika između sponzorstva i Donacije:

Donacija se daje bez naknade i protivusluge, a može biti pružena u novcu, stvarima ili uslugama. S druge strane, sponzorstvo označava davanje novca i drugih dobara uz određenu protivuslugu.

Donacija može biti u novcu ili u stvarima (zgrade, pokretne stvari, vrednosni papiri, roba, materijal, potraživanja i sl.), a njena vrednost nije ograničena.

Za donatora, donacija predstavlja trošak (izdatak) koji, u zakonskom smislu, može biti poreski priznat trošak, ali to i ne mora da bude. Osim toga, ako je donator obveznik PDV-a, prilikom doniranja mora obračunati PDV na nabavnu ili tržišnu vrednost donacije (kod dugotrajne imovine osnovica je neamortizovana vrednost).

Na novčane donacije PDV se ne obračunava. S druge strane, kod primaoca – donacija predstavlja prihod, što znači da, ukoliko je on obveznik poreza na dobit, vrednost donacije uvećava poresku obavezu. Donacija se ne mora dokazivati ugovorima niti pisanim zahtevima, ali se mora dokazati verodostojnom ispravom o donaciji, kao što je, na primer, izvod sa tekućeg računa sa isplaćenim iznosom ili obračun troškova za donirano sredstvo sa pripadajućim objašnjenjem.

Sponzorisanje se odnosi na davanje novca ili druge imovine uz uslov protivusluge. Zato je potrebno zaključiti ugovor o sponzorstvu kojim se reguliše odnos ugovornih strana. U ovom slučaju primalac sponzorstva dužan je da izda račun za izvršenu protivuslugu. Kao rashod u poreskom bilansu obveznika priznaju se izdaci u zbirnom iznosu najviše do 5% od ukupnog prihoda za: 1) zdravstvene, obrazovne, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, zaštitu životne sredine, kao i davanja učinjena ustanovama, odnosno pružaocima usluga socijalne zaštite osnovanim u skladu sa zakonom koji uređuje socijalnu zaštitu; 2) humanitarnu pomoć, odnosno otklanjanje posledica nastalih u slučaju vanredne situacije, koji su učinjeni Republici, autonomnoj pokrajini, odnosno jedinici lokalne samouprave. Izdaci iz stava 1. tačka 1) ovog člana priznaju se kao rashod samo ako su izvršeni licima registrovanim, odnosno osnovanim za te namene u skladu sa posebnim propisima, koja navedena davanja isključivo koriste za obavljanje delatnosti iz stava 1. tačka 1) ovog člana. Izdaci za ulaganja u oblasti kulture, uključujući i kinematografsku delatnost, priznaju se kao rashod u iznosu najviše do 5% od ukupnog prihoda. Članarine komorama, savezima i udruženjima priznaju se kao rashod u poreskom bilansu najviše do 0,1% ukupnog prihoda.

Članarine čija je visina propisana zakonom priznaju se kao rashod u iznosu koji je propisan zakonom. Izdaci za reprezentaciju priznaju se kao rashod u iznosu do 0,5% od ukupnog prihoda.

Za sva dalja pitanja, kontaktirajte nas na [email protected]

Zaštita poverljivih podataka o transakciji

Naš sajt poseduje SSL sertifikate, koristi Cloudflare zaštitu (business edition) od DDOS napada. Takođe koristi Paypal i Banca Intesa (Srbija) payment getaway-e koje imaju svoje standarde zaštite podataka, koje smo ispunili kako bi Vi mogli vršiti transakcije na sajtu.

Politika povraćaja sredstava

Mi nismo online prodavnica niti se bavimo prodajom. Kao neprofitno udruženje građana prikupljamo donacije za ostvarivanje naših ciljeva. Svakome ko se registruje na sajtu, smatra se registrovanim članom udruženja. Svaki pojam vezan za link i termin prodavnica na sajtu, zapravo predstavlja donaciju uz poklon. Napominjemo, da samim doniranjem uz poklon, vi birate poklon te on kao takav nije moguće zameniti. S obzirom da je vrednost poklona najčešće 50% ili više vrednosti donacije, svaka zamena poklona bi zapravo anulirala Vašu donaciju te po odluci upravnog odbora udruženja, nikakva zamena poklona uz donaciju nije moguća osim uz Vašu doplatu vrednosti poklona.

U slučaju da dođe do vraćanja robe i povraćaja sredstava donatoru koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, novastaraplanina.com je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev udruženja obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice

Reklamacije

Veoma je važno, da svaka reklamacija koja se odnosi na poklon, kvalitet i stanje poklona, bude odmah prosleđena na adresu [email protected] . Obavezali smo naše partnere koji dostavljaju proizvod da je svako oštećenje poklona, dužno da nadoknadi u skladu sa ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji između udruženja i partnera.

Takođe, ukoliko želite korekciju iznosa donacije, potrebno je da nas obavestite putem e-pošte na [email protected] sa brojem donacije, navedete kakvu promenu želite da izvršite i u kom iznosu. Nakon toga, udruženje će izvršiti povraćaj sredstava ili promenu poklona ukoliko je to moguće.

Bitno je napomenuti, da nakon što donacija pređe u status gotovo, to znači da su Vaši pokloni spremni i poslati i Vaša donacija proknjižena i više nije moguće vršiti korekcije donacije.

Izjava o konverziji

Sva plaćanja se vrše u odabranoj valuti na sajtu u skladu sa pravilima payment getawaya koji se koristi za plaćanje.

Paypal plaćanja moguće je obaviti samo u evrima i drugim valutama podržanim od strane Paypala. Ukoliko je cena na sajtu izražena u dinara, iznos evra za koji će Vas Paypal zadužiti se dobija konverzijom tj deljenjem dinarskog iznosa sa 117,5. Udruženje zadržava pravo da menja ovaj racio konverzije bez predhodnog obaveštenja svim članovima. Takođe, udruženje se odriče odgovornosti i nije obavezno niti može da utiče na bilo kakve dalje konverzije između Paypal-a i Vaše banke ili kartično provajdera.

Plaćanje putam Banka intesa payment getawaya – sva plaćanja će se vršiti u dinarima. Iznos za koji će račun Vaše kreditne kartice biti zadužen dobija se konverzijom evra u srpski dinar prema srednjem kursu Narodne banke Srbije. Prilikom zaduživanja Vaše kartice, isti iznos se konvertuje u lokalnu valutu, prema kursu udruženja kreditnih kartica. Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost blage razlike od originalnog iznosa donacije navedene na našem sajtu.

Dostava robe

Nova Stara planina se odriče svake odgovornosti za dostavu poklona i štete koja može nastati prilikom dostave. Međutim, kao udruženje, imamo potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa svim dobavljačima poklona, gde se striktno navodi i traži, da za svako oštećenje koje nastane u transportu, primora, u skladu sa svojim mogućnostima, kurirsku službu za nadoknadu iste ili ponovno slanje robe. Udruženje Nova Stara planina, ne može da snosi nikakvu finansijsku odgovornost prema svojim članovima za donaciju uz poklon, ukoliko poklon ne zadovoljava izgleda koji je član udruženja očekivao, ali je obavezala sve dobavljače poklona, da dostavi što verodostojnije slike i opise. Molimo sve članove da nam o eventualnim problemima prilikom dostave robe daju informacije kako bi mogli da sankcionišemo sve aktivnosti koje ruše ugled udruženja.

 

Hvala