Od Hemusa do Stare planine

Rodopu Tračku i Hemos na jednom načini roglju,
Nekad ljudska tjelesa, a sada planine hladne
Jer su najviših sebi imêna bogova dali.

Ovidije, Metamorfoze
Stara planina – kičma Balkanskog poluostrva po kojoj je ono i dobilo ime, proteže se od Crnog Mora na istoku sve do Vrške čuke na zapadu, blizu Zaječara, kao dobroćudni ovčarski pas koji čuva mnogobrojna stada koja se na njoj napasaju. Njeni zaobljeni vrhovi, milionima godina brušeni suncem, vetrovima i kišama, ukazuju na prastaro poreklo. U to starostavno vreme, njenim gorostasnim šumama su lutali lavovi, pećinski medvedi i hijene, a u kasnom kamenom dobu su u pećinama obitavali ljudi koji su za sobom ostavili izvanredna umetnička dela. Stari Grci su ovaj planinski venac nazivali Hemus i, prepoznavajući njegov veliki značaj, celo naše poluostrvo su nazivali „Hemusovo poluostrvo“.

Po starogrčkoj legendi, trački kralj Hemus, sin Boreja, boga hladnog severnog vetra, bio je toliko ohol da je sebe i svoju ženu, kraljicu Rodopu, uporedio sa Zevsom i Herom. Za kaznu su ih bogovi pretvorili u Hemsku (danas Staru) i Rodopsku planinu koje i danas, preko široke doline reke Marice čežnjivo gledaju jedna drugu. Naša Stara planina ima i dve istoimene nebeske posestrime: Montes Haemus, planinski masiv na Mesecu i Haemus Montes, koji je deo planinskog sistema na Jupiterovom satelitu Iju.

Pećina Magura kod Belogradčika u Bugarskoj Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Posetite Staru planinu, uživajte sa svojom porodicom Priroda, Turizam Pokret Odbranimo reke Stare planine
Pećinski crtež koji predstavlja kalendar. Pećina Magura kod Belogradčika u Bugarskoj, odmah sa druge strane granice.
Magija Stare planine je toliko jaka da joj ne odolevamo ni danas, hiljadama godina nakon što su njeni tadašnji žitelji ispredali svoje legende. Imali smo veliku sreću da je, ovako skrajnutu i pomalo izvan pogleda svevidećeg oka „razvoja“, nije zapljusnuo talas „izgradnje“ koji je uništio Kopaonik i Zlatibor, tako da je ostala netaknuta i čista, otvorena za probirljive goste i sladokusce koji znaju da cene autentičnu lepotu. Stara planina je dom za skoro jednu trećinu svih vodopada na teritoriji Srbije, na njenim vrhovima se gnezde suri orlovi, prostranim poljima lutaju medvedi i čopori divljih svinja i vukova, u njenim kanjonima se roje pastrmke i druge plemenite riblje vrste, a sa vrleti vreba balkanski ris – toliko redak da je na celom Balkanu u divljini ostalo svega pedesetak primeraka.


Deo te magije čine i Staroplaninci, gostoprimljivi, srdačni, koji bi sa gostom podelili poslednji zalogaj hrane koju imaju u kući, ali nezavisni i svoji do te mere da se svako ko je pokušao da im poremeti život opekao o snagu njihovog otpora. Njenim stazama i bogazama tumaram dugo. Ali poslednjih godina na Staroj planini viđam nova, savremena lica, hodočasnike koje svrbe tabani, ljude mlade i stare, iza kojih ne ostaje pustoš i gomila smeća, ali koji za sobom ne ostavljaju ništa sem dobrih vibracija: biciklisti, pešaci, pecaroši, fotografi, berači planinskog bilja – svi su dobrodošli ako dolaze u dobroj veri. Za svakoga od njih je Stara odvojila po jedan deo svoje bogate, ekskluzivne ponude.

Dobrodošli i vi!
Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?