Iz istorijata borbe za Toplodolsku reku, beđenje otpora protiv MHE i gradnje hotela u zaštićenim prirodnim zonama. 2011. godina, reakcija na nepoštovanje rezultata iz 2007. i nedovosmislenog odbacivanja prevođenja cele reke u dugi sliv.

U godinama kada planeta Zemlja trpi nezapamćene posledice ljudske bahatosti i plaća danak ludačkoj trci za profitom, svedoci smo da jedan deo čovečanstva nastavlja da srlja u propast i presudjuje većini  nezasitošču i zaslepljnošću sopstvenim strahovima od prolaznosti. Vrzino kolo ekonomske globalizacije, licemerne politike i zavisnosti od jeftinih ciljeva ugodne svakodnevice,  podržavano najnegativnijom selekcijom karaktera u istoriji ljudske vrste, neminovno nas vodi ka konačnom slomu prirodne ravnoteže i kataklizmičnom uspostavljanju novih prirodnih pravila.

104766639 695495101284530 6901014779240141088 n Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Presuda rekama Aktivizam Aleksandar Panić

Retko ispoljavanje mudrosti ili više na iskričenje u opštem mraku ali smo se, ma kako ono retko bilo, iskreno radovali takvim trenutcima.

Suprotstavljanje prevodjenju i seljenju voda Toplodolske reke iz jednog u drugi sliv, izbegavanje milionskih troškova ekonomski potpuno neopravdane investicije bilo je u par navrata najsvetliji potez politički razjedinjene opštinske vlasti Pirota.

Verovali smo tada da je, posle oštre i argumentovane kampanje biološki svesne javnosti Srbije, meštana Temske, retkih glasova razuma u institucijama vlasti i nekompromitovanih nevladinih organizacija, pobeda nad ekonomsko političkim lobijem ipak moguća.

Sa današnje tačke gledišta ne možemo se oteti utisku da je svemu pomogla i nadolazeča svetska ekonomska kriza kao i nerealnost  očekivanja da će ozbiljni ekonomski partneri uložiti svoja sredstva u Potemkinova sela. Baš to su planovi mega skijaških centara na planini bez ozbiljnih zimskih uslova ili proizvodnja električne energije na vodotocima  izuzetno bujičavog kataktera koji  imaju ogromne oscilacije vodostaja i ozbiljan hidro potencijal jedva par nedelja godišnje. Ipak, u društvu poput našeg, svakodnevno saznajemo da tokovi novca nisu uvek u potpunoj kontroli pa nije čudno ni novo vampirenje ideja za koje smo verovali da su pokopane pomenutim odlukama pirotskih odbornika.

Kompletna argumentacija protiv prevodjenja Toplodolske reke odnosi se i na planove za više desetina !!! hidroelektrana čak i na najmanjim vodotocima pirotske opštine. Promene i uticaj na životnu sredinu koje bi nastale ostvarivanjem ovih zamisli, najblaže se mogu oceniti kao katastrofalne. Teška gradjevinska operativa nije naliv pero, niti hirurški skalpel, razmere uništavanja prirode pri ovakvim radovima već se mogu sagledati na sramnoj skijaškoj  stazi podno Babinog zuba i stravičnog razaranja Jablačkog ravništa. Politički polet dvojice tada složnih ministara Vlade i podatnost  siromašne i bilo kakvog ekonomskog pomaka željne knjaževačke opštine, dovele su do uništavanja Zakonom i medjunarodnim konvencijama strogo zaštičenih staništa i potpunog nestanka retkih biljnih i životinjskih vrsta. Buldožeri, beton i seča gornjih granica visokogorskih šuma donele su nam pored pravih spomenika prirode i nove spomenike ljudske gluposti. Spomenika toliko velikih i drastičnih da ih je moguće sagledati iz stratosfere odakle oni pravi spomenici prirode liče na mrvice eonskog klesanja reljefa.

Ubacivanje nepostojećih jezera u nove geografsko turističke karte  Stare planine je samo još jedno kukavičje jaje priprema za kaptiranje neki od najčistijih izvora na planeti u svrhe veštačkog osnežavanja, vodosnabdevanja hotelskih kompleksa i budućeg „energetskog buma Balkana“. Nismo više sigurni ni u institucije zaštite prirode čija bi mišljenja kroz studije uticaja, trebala biti presudna.  Već više puta do sada, uverili smo se da je i njihova praksa veoma fleksibilna i podložna uticaju biloški potpuno nepismenih ministara. Svako ozbiljnije suprotstvljanje nagradjivano je smenama nepodobnih, dovodjenjem poslušnih i spremnih na kompromis.

104371868 690674965109413 2919310433220944555 n Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Presuda rekama Aktivizam Aleksandar Panić

Još jednom ćemo morati pred vlast i javnost, sa pitanjima šta je vrednije, pominjanje smešnih zbirova kilovata, silovanje nerealnih sportskih i turističkih ambicija ili nenarušavanje prirodne ravnoteže koja je samo naizgled daleka i nepoveziva sa životom van nje. Koliko će vremena, neopravdanog trošenja novca države koja izdiše svoje zadnje dane i u  iskrenost vlasti poljuljane vere gradjana, biti potrebno da se uvide greške u ambicijama i očekivanjima onih koji su kontakt sa prirodom završili u nižim razredima osnovnih škola.

Za kraj vam nudim nekoliko scena iz staroplaninskog gorja koje neko želi da  smesti u cevovode ili obogati fekalijama instant sportista i turista. Želimo li i mogu li generacije koje tek počinju svoje živote izdržati još neki Babin zub, Jablačko ravnište, Obrenovac, Obrovac, Kozloduj ili …. Černobilj? Gradacija ide tačno tako a katalizatori su seča, pregradjivanje potoka, igranje DNA , hemijom, fizikom …

Autor teksta: Aleksandar Panić, februara 2011.godine

aktivista pokreta „odbranimo reke Stare planine“ 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?