„Narod samo traži da se sprovede zakon. Kada nema ko drugi, sprovešćemo ga mi, dok se ne uspostavi pravna država“, to je poruka nakon  sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

cuta foto Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Primenite zakon ili ćemo ga mi sprovoditi Aktivizam, Odbrana reka, Pravna borba Bodi

Na današnjem sastanku sa premijerkom učestvovao je i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić. Ono na čemu se insistiralo je da se, u skladu sa propisima, omogući autonomija za zaštićeno područje Stare planine, sve na osnovu zakona i uredbi o specijalnom statusu parka prirode.

ratko ristic Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Primenite zakon ili ćemo ga mi sprovoditi Aktivizam, Odbrana reka, Pravna borba Bodi
Ratko Ristic, Dekan, Sumarski fakultet. 28.01.2019 Foto Marija Jankovic

Jovanović tvrdi da su i dekan Šumarskog fakulteta i on premijerki objasnili kakav je “horor” po prirodu izgradnja malih hidroelektrana, ali premijerka kao da ih nije čula.

“Ona je sve to slušala, ali se s vremena na vreme pojavljivala rečenica: a kako to u Norveškoj, a ovde je to problem. Rekao sam joj da mi ne živimo u Norveškoj, čak i da su Norvežani sve svoje reke osušili i strpali u cevi, kakve to veze ima”, konstatovao je Jovanović.

Poteglo pitanje kada će biti sprovedeno rešenje Ministarstva za životnu sredinu o uklanjanju cevi iz Rakitske reke.

“Na šta je ona rekla: morate da vidite sa Trivanom. Ja sam odgovorio da Trivan nije moj ministar nego njen i da ga je ona izabrala”, prepričava nam Ćuta.

Jovanovića je zanimalo i da li je poništena dozvola za gradnju hidroelektrane “Zvonce” na Rakitskoj reci. Stiglo se i do obećanja sa satanka sa predsednikom države 28. septembra i obećanja o brisanju hidroelektrana iz zaštićenih područja.

“Možete da me optužite za šta god hoćete. Ta anarhija o kojoj vi govorite će izgledati tako što će narod da sprovede to što vi ne sprovodite, rešanja koja ste doneli. Ako to ne sprovedete vi, sprovešče ljudi koji tamo žive. To je ta autonomija i anarhija. Narod će to morati da uradi, pošto će ostati bez vode. U suprotnom, 200 Rakićana će da pokupi sve svoje prnje u kofere i dođe ispred Vlade. Imaćete prvi put ekološke izbeglice, koje će tražiti od vas da im nađete mesto gde će da se sele, tamo gde ima vode”, upozorava Ćuta.

Jedan od zahteva koje je Jovanović istakao je i da ubuduće svi sastanci povodom ovog problema budu organizovani uz prisustvo medija, kako on ne bi morao da prepričava šta se dešavalo.

Najavljujemo protest 13. juna ispred Vlade Srbije, nakon kojeg će biti prekinuta svaka komunikacija sa nadležnima. “Ukoliko do tada zakon ne bude sproveden, nema razloga da se komunicira sa njima na bilo kom nivou, sve je već sažvakano” zaključuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?