Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) pokrenulo je postupak po vanrednom pravnom leku za razmatranje ukidanja pravosnažne građevinske dozvole za MHE „Zvonce“ u Rakiti kod Babušnice.

Trenutno se čeka dodatno izjašnjenje niškog odeljenja Zavoda za zaštitu prirode Srbije o situaciji na Rakitskoj reci, nakon čega će biti doneta odluka da li će građevinska dozvola biti poništena ili ne.

– Postupak je još uvek u toku. U Ministarstvu je, pred nadležnim drugostepenim organom, nakon ukidanja vanrednog stanja, održana javna rasprava 22. maja 2020. godine. Po održanoj raspravi, dodatno je traženo izjašnjenje Zavoda za zaštitu prirode, jer iako uredno pozvani, nisu se odazvali na poziv za javnu raspravu. Kako se radi o upravnom postupku po uloženom vanrednom pravnom sredstvu, potrebno je na pouzdan način utvrditi sve odlučne činjenice i omogućiti svim učesnicima u postupku da se izjasne pre donošenja odluke. Po dobijanju izjašnjenja Zavoda, biće pripremljen nacrt rešenja. Po donošenju, to rešenje je konačno i stranke nemaju pravo žalbe, ali mogu povesti spor pred Upravnim sudom.

Izgradnja MHE Zvonce u Rakiti već duže vreme je u žiži javnosti, a pogotovo nakon što je republički inspektor zaštite životne sredine Milan Štetić naložio Goranu Beliću, investitoru MHE „Zvonce“, da cevovod postavljen u koritu za veliku vodu, na deonici dugoj oko 300 metara, bude izvađen, a teren saniran i vraćen u prethodno stanje. No, iako je rešenje doneto još u januaru prošle godine, cevi su i dalje na istom mestu. U aprilu 2019. godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine odbilo je žalbu Belića i potvrdilo rešenje inspektora, ali ni to nije bilo dovoljno da se rešenje sprovede i cevi uklone. Investitor Belić je zatražio zaštitu pred Upravnim sudom jer smatra da je izrečene mere zabrane doneo nenadležan organ, a cevi su i dalje u koritu reke.

okupljeni meštani stare planine Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Rešeni smo - izvadićemo cevi iz korita Rakitske reke Aktivizam, Odbrana reka, Pravna borba Pokret Odbranimo reke Stare planine

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ (ORSP) odlučio je da prekine pat poziciju, pa je uputio aktivistima poziv da se za mesec dana, krajem jula, okupe u što većem broju u Rakiti kako bi „izvadili cevi MHE iz Rakitske reke“ i na taj način sproveli pravosnažno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine.

„Imaju mesec dana da postupe po rešenjima i da sprovedu zakon. Svi rokovi su istekli, došlo je vreme da konačno oslobodimo Rakitsku reku, jer zakon mora da se poštuje a ljudi moraju da nastave da žive pored svoje Rakitske reke. Pitanje opstanka je pitanje postojanja pravne države. Ili postoji pravna država, ili postoji MHE „Zvonce“. Građani će krajem jula da dođu u što većem broju u Rakitu, gde ćemo da napravimo radnu akciju i da izvadimo cevi iz Rakitske reke i tako sprovedemo rešenje koje je donelo Ministarstvo za zaštitu životne sredine po kojem se ne postupa. Tačan datum biće uskoro određen i saopšten“, kaže jedan od osnivača ORSP Aleksandar Jovanović Ćuta.

cuta foto Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Rešeni smo - izvadićemo cevi iz korita Rakitske reke Aktivizam, Odbrana reka, Pravna borba Pokret Odbranimo reke Stare planine

 

Ekološka autonomija

Jovanović kaže da je ORSP najavio na nedavno održanom protestu u Beogradu proglašenje „ekološke autonomije“ svuda tamo gde je ljudima ugrožen život, tamo gde im se preti da ostanu bez vode, ili im je životna okolina narušena i ugrožena na drugi način.

„Ako država ne sprovodi zakon, sprovodiće ga građani kojima od toga zavisi život. Država je pred izborom: ili da sprovede ono što im je posao, ili da spreči građane da sprovedu zakon. Ili će to oni uraditi za 30 dana, ili ćemo to mi uraditi. Ako nas budu sprečili, imaće ekološke izbeglice ispred Vlade Srbije, meštani Rakite će pokupiti sve stvari pa neka im nađu gde da se sele, tamo gde ima vode“, kaže Jovanović.

„Nas niko ništa ne pita“

Desimir Stojanov Desko, predsednik MZ Rakita, kaže da mišljenje meštana vezano za izgradnju ove MHE niko nije uzeo u obzir, iako su ukazivali da takav objekat nije po zakonu.

„Kada smo saznali šta će da se gradi, mi smo uložili prigovore i kada je bila javna prezentacija, da takav objekat, niti je zakonit niti su ispoštovani uslovi za izgradnju. To je inspektor za zaštitu životne sredine predvideo svojim rešenjem i na to rešenje nema žalba i ne odlaže se izvršenje rešenja, ali se još ne sprovodi“, kaže Stojanov.

Izvor: BLIC 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?