Prisetimo se omladinskih radnih akcija pre 40-50 godina gde je omladina volontirala i sa velikim elanom i željom učestvovala u radnim akcijama koje su doprinele boljitku države.

Generacije su se promenile, tadašnji omladinci su sad ponosni roditelji, bake i deke puni iskustva i priča o studentskim danima i učestvovanjem na raznim studentskim manifestacijama. A omladina danas je drugačija, modernija i tehnološki naprednija. Znamo sve i svašta da uradimo na računarima i mobilnim telefonima. Veliki procenat druženja između studenata je spao na gledanje u mobilne telefone i dopisivanje, iako smo u društvu kolega. Koliko je ta modernizacija doprinela toliko je i oduzela a na nama je da to nekako iznivelišemo i pokušamo da doprinesemo našoj zemlji i ljudima na najbolji mogući način.

89469271 2511657012483593 3269519497320464384 o 1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Studenti kao pokretači velikih dela Aktivizam Bodi

Mi smo shvatili da ako se nastavi ovim tempom i ignorisanjem velikih i bitnih stvari vezane za studentski život, organizovanje, prirodu, životnu sredinu i međuljudske odnose, doći će do katastrofalnih problema.

Šta smo uradili povodom toga? Pokrenuli smo se! Krenuli smo u realizaciju raznih akcija sa temama kao što su: POŠUMLjAVANjA, ČIŠĆENjA, EKOLOŠKE RADIONICE, PREZENTACIJE O KLIMATSKIM PROMENAMA, HUMANITARNE AKCIJE i nešto što je možda i najveći pokretač to je buđenje STUDENTSKOG BUNTA!

71111849 10220454618337760 6202582754299740160 o 1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Studenti kao pokretači velikih dela Aktivizam Bodi

Modernizacijom i tehnološkim napretkom studentski bunt je utihnuo. Krenuli smo da prihvatamo sve što nam se servira i da pratimo neku zamišljenu ravnu liniju. Studenti su počeli da gube na važnosti umesto da budemo glavni pokretač promena u društvu. Bunt nije napad na nekoga već odbrana i to odbrana studentskih prava i sigurniji korak ka boljoj budućnosti.

Danas studenti znaju samo nešto površno o studentskom buntu, kao razlog navode neozbiljnost, razjedinjenje i lične interese kojima se vode većina današnjih studentskih lidera i predstavnika. Takođe veliki problem kod studentskih predstavnika je taj što se molbe i zahtevi studenata olako shvataju i odbijaju zbog straha od uprave fakulteta ili nekih drugih rukovodećih organa.

Studentski parlamenti trebaju da predstavljaju studente i da se bore za zahteve koje se tiču studenata a ne da se udovoljava željama profesora i uprava. Najbolje je naći neki balans gde se do realnih ciljeva dolazi sa zajedničkim zadovoljstvom studenata i uprave.

70700667 10220479943210866 3876523346908676096 n 1 Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Studenti kao pokretači velikih dela Aktivizam Bodi
Što se tiče raznih problema u visoko-školskom obrazovanju studentski predstavnici moraju biti jak bedem koji će se boriti za što bolje uslove i koji će aktivno učestvovati u svim promenama u društvu a neće ih interesovati sopstveni interes već interes svih studenata.

Učestvovanje studenata na raznim ekološkim i studentskim protestima daje veliku energiju tim skupovima i nadu za željenim promenama.

EKOLOŠKA SVEST! Tema koja je takođe zaboravljena. Tu mi stupamo na scenu. Buđenjem svesti kod građana i dece doprinosimo našoj budućnosti i budućnosti naše dece. Mala grupa studenata sa Šumarskog fakulteta krenula je u organizaciju i u učešće raznim humanitarnim i ekološkim akcijama. Već nakon par realizovanih akcija ta mala grupa raste i širi se na ostale studente Šumarskog fakulteta i kolege sa ostalih fakulteta Beogradskog Univerziteta i šire. Baš nam je to i bio jedan od ciljeva, da se uključi što veći broj svesnih studenata i omladine koji će svest širiti o ovim dobrim delima.

Zaključak:
Ne postoji zaključak na ovu temu zato što tema nije završena već je tek započeta. Studenti nisu zaspali već im je potrebna iskra koja će probuditi taj bunt u njima, bunt koji dovodi do raznih pozitivnih promena u društvu i okolini.
Pozivam sve studente i omladinu da se uključe u podizanje svesti kod ostalih kolega, građana i dece. Ekološka svest je bitna ako želimo da preživimo ovaj napad zagađenja koji se survao na sve nas kao što su problemi:

-Mini hidrocentrale derivacionog tipa (stavljanje reka u cevi)
-Zagađenje vazduha (povećan broj ljudi sa kancerom)
-Seča šuma
-Zagađenje zemljišta
-Zagađenje gradskih vodoizvorišta
-GMO hrana itd.

A pored svega ovoga veliki problemi kod mladih su:

-Neuključenost studenata u bitne promene u društvu
-Nezaposlenost kod mladih
-Mešanje stranačke politike u studentsko organizovanje
-Mali studentski benefiti kao što su visoke cene za BUS PLUS i međugradski prevoz
-Gubitak važnosti diplome sa državnih fakulteta itd.

Zato kolege budimo zajedno, držimo se akademske čestitosti i pre svega čuvajmo naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih.

“Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.” –P.P.Njegoš

Nikola Popović
Student prodekan
Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?