Lepota prirode Stare planine čini je pravim draguljem Balkana, kaže Vladimir Manić (59), učitelj iz Niša koji skoro 30 godina objektivom beleži život na planini.

vladimir manic Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Trećina svih vodopada u Srbiji se nalazu na ovom mestu Turizam, Aktivizam, Održivi razvoj Pokret Odbranimo reke Stare planine

Vladimir je široj javnosti otkrio neke od najvećih vodopada u Srbiji, a u klisurama Stare planine. Do sada je snimio oko 30 dugometražnih i kratkometražnih filmova, od kojih su neki nagrađeni i na međunarodnim festivalima, dok je njegov film „Visok“, o istoimenom predelu na Staroj planini, dobio i odobrenje Ministarstva prosvete da se može koristiti u nastavi kao nastavno sredstvo. Njegova arhiva o Staroj planini sadrži preko 1.000 sati video-materijala i 20.000 fotografija, što je najveća arhiva o bilo kojoj planini u Srbiji.

stara planina poseta Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Trećina svih vodopada u Srbiji se nalazu na ovom mestu Turizam, Aktivizam, Održivi razvoj Pokret Odbranimo reke Stare planine

Rođen sam na Staroj planini u selu Izatovci u opštini Dimitrovgrad. Sa 15 godina odselili smo se u Aleksinac sa roditeljima, gde sam završio Pedagošku akademiju, ali sam imao veliku nostalgiju za rodnim krajem. I tako sam počeo najpre fotoaparatom „smena 8“, a posle i kamerom, da beležim lepote Stare planine. Snimao sam sve što je vezano za biljni i životinjski svet, pojave u prirodi, godišnja doba, život ljudi… Na ovoj planini ima preko 1.300 predstavnika biljnog carstva, što je najbogatije područje biljnim vrstama i najbogatije područje sa endemičnim vrstama u Srbiji. Ova planina je takođe je najbogatije ornitološko područje zbog velikog broja vrsta ptica, među kojima su i one koje su zaštićene. A najviše sam fasciniran vodama Stare planine, na kojoj se nalazi trećina svih vodopada u Srbiji. Do sada sam snimio desetak dugometražnih i jedno 20 kratkometražnih fimova sa ekološkim i etno temama – poverava se Manić, koji radi kao učitelj u Nišu.

Dojkinacka reka, kod planinarskog doma Dojkinci

Njegov prvi film „Godišnja doba Visoka“ privukao je veliku pažnju, a kasniji radovi doneli su u i velika priznanja. Uporno krstareći Starom planinom od Knjaževca do Dimitrovgrada i snimajući prirodne lepote ovog kraja, nastao je dokumentarni film „Visok“, do sada najozbiljnije ostvarenje o Staroj planini. U filmu govore i mnogi eminentni naučnici, a ostvarenje je 2001.godine nagrađeno na međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu.

Drugi dokumentarac „Kliktaj divljine“, otkriva priču o riđem mišaru, jednoj od najređih i najlepših ptica Evrope iz porodice jastrebova. Filmom „Kad zvona utihnu“, on je 2002. ovekovečio život ovčara sa Stare planine. U filmu „Još samo tren“ o devedesetogodišnjem starcu Nacku Nikolovu, jednom od stanovnika staroplaninskih sela, koji je na međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu 2009. dobio je specijalnu nagradu, Manić je otišao korak dalje i sa muzičarima napravio i posebnu muziku.

Sve lepote reka i vodopada zabeležene su u filmu „Biseri Stare planine“.

– Ja sam vodopade počeo da istražujem još devedesetih godina. Skoro sve vodopade na Staroj planini ja sam prvi put zabeležio kamerom i otkrio ih široj javnosti jer su za njih znali samo meštani. Prvo sam 1995. snimio Kurtulski vodopad koji ima 27 metara, pa Čunguljski vodopad koji ima 45 metara. Piljski vodopad koji ima 65 metara otkrio sam 2002, po mom mišljenju on je najviši u Srbiji jer nema kaskade. Kasnije sam sa svojim saradnicima otkrio i Koprenski vodopad, koji je preko 100 metara, ali ima kaskade, kao i Kaluđerski, koji ima preko 200 metara i takođe ima kaskade. Najveći i najlepši vodopadi su na Staroj planini, veli Manić, ujedno napominjući da je protivnik izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini.

Jedan čovek za životni vek ne može da završi snimanje Stare planine jer Stara planina riznica svekolikih tajni i neiscrpno bogatstvo kako za naučna istraživanja, tako i za snimanje dokumentarnih naučnih filmova. Sada radim film koji se zove „Iza čarobnog vela Stare planine“, koji govori o bogatstvima biljog i životinjskg sveta, svemu što je unikatno na ovom području. Deo materijala snimam skrivenom kamerom, pa se čeka satima i danima da bi se snimile neke scene životinja ili ptica – objašnjava Manić.

izvor:Blic (blic.rs)

 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?