Najviši ili bolje rečeno najduži vodopad u Srbiji je upravo vodopad Kaluđerski skokovi (232m) koji se nalazi na Staroj planini u ataru sela Topli Do. Spada u kategoriju kaskadnih vodopada. Sastoji se od niza manjih vodopada koji su strmim kaskadama povezani u jedinstvenu celinu.

Vodopad se nalazi u gornjem toku Kaluđerske reke koja izvire iz istoimenih vrela na oko 1900 metara nadmorske visine, ispod najvišeg vrha Stare planine, Midžora ( 2169 mnv ). Snaga vode prosekla je sebi put kroz zelena prostranstva i na tom putu ogolila zemlju do same srži Stare planine, prepoznatljivog crvenog peščara.

kaluđerski vodopad Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Vodopad Kaluđerski skokovi Priroda, Aktivizam, Odbrana reka, Turizam Milan Simonović

Ovo monumentalno delo prirode  je prvi put predstavljeno javnosti tek 2012.godine.  Naime, autor knjige ,, Vodopadi Srbije “ Dragovan Stojadinović  Šule je obilazeći sliv Toplodolske reke  u razgovoru sa meštaninom Toplog Dola Miletom Cenićem  saznao za veliki kaskadni vodopad za koji uglavnom znaju samo meštani. Nedugo nakon tog saznanja ekipa u sastavu Dragoslav Stojanović  Šule, Saša Milanović, Ljiljana Vasić, Milorad Kličković je izvršila merenje i ustanovila visinu vodopada. Ustanovili su da prve kaskade kreću na 1554 mnv i preko niza većih i manjih kaskada spuštaju se na kotu od 1322 m. Rezultat tih merenja je ujedno je  bio i otkriće najvećeg vodopada u Srbiji.

Deo Kaluđerskih skokova posmatran sa Markovice Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Vodopad Kaluđerski skokovi Priroda, Aktivizam, Odbrana reka, Turizam Milan Simonović
Deo Kaluđerskih skokova posmatran sa Markovice

Kaluđerska reka je pritoka Rekitske reke, u nju se uliva kod mesta zvanog Selište, na oko 4 km od Toplog Dola.  Put koji vodi ka Selištu i Kaluđerskoj reci je ujedno put koji  od sela vodi ka Babinom zubu.  Krećući se njime imate prilike da uživate u prelepoj Rekitskoj reci. Kod Selišta se  udesno odvaja put koji prati tok Kaluđerske reke.  Nakon otprilike 1 km spušta se u korito potoka i prelazi na levu stranu odakle kreće prava avantura.  Pošto smo već ugledali svoj cilj, u blizini prvih kaskada nailazimo na pritoku koja se zove Vrla strana. Po prelasku te pritoke nastavlja se dalje tokom Kaluđerskog potoka i tu već kreću najniže kaskade odnosno donji deo vodopada.

Izuzetno strm teren Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Vodopad Kaluđerski skokovi Priroda, Aktivizam, Odbrana reka, Turizam Milan Simonović
Izuzetno strm teren

Treba imati na umu da poseta ovog vodopada nije za svakoga. Pojedine deonice na putu ka vodopadu, naročito u gornjem delu staze, su teže prohodne. Gusto rastinje, napadala stabla, strm teren i klizave stene su potencijalne poteškoće na koje treba računati ako se rešite da krenete u avanturu ka Kaluđerskim skokovima. Međutim, prizori koji se ukazuju na svakom koraku  višestruko nagrađuju posetioce za njihov  trud.

Prilaz vodopadu levom stranom potoka Zvanična stranica pokreta Odbranimo reke Stare planine i udruženja Nova Stara planina Vodopad Kaluđerski skokovi Priroda, Aktivizam, Odbrana reka, Turizam Milan Simonović
Prilaz vodopadu levom stranom potoka

Najbolje vreme za posetu ovog vodopada je rano proleće kada ima i najviše vode ali je meni doživljaj najpotpuniji u kasno proleće kada je vegetacija već u punom sjaju i sve je šareno od poljskog cveća a crvene stene lepotom pariraju beskrajnom zelenilu.

Autor teksta i fotografija: Milan Simonović

aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ 

Autor videa o vodopadu: Ivan Stanković 

Podeli info

Da li podržavaš odbranu reka Stare planine?